U tradicionalnoj selekciji Botaničkog specijalnog vrta Hamburg-Vandsbek, običan pasulj (Phaseolus vulgaris) je proglašen za najotrovniju biljku 2026. godine. Ovaj izbor izazvao je iznenađenje, s obzirom na to da je pasulj omiljena mahunarka koja se često konzumira u Srbiji.
Na ovom izboru, pasulj je nadmašio poznate otrovnice kao što su brugmansija, kukurek i likovac. Ova odluka ima za cilj da skrene pažnju na važnost pravilne termičke obrade pasulja, kako bi se izbegli potencijalni zdravstveni problemi.
Razlog za ovu oznaku leži u prisustvu fazina, toksina koji se nalazi u sirovom pasulju. Ovaj toksin može izazvati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca, a u većim dozama može biti fatalan. Simptomi trovanja, kao što su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja, obično se javljaju unutar dva do tri sata nakon konzumacije.
Pored fazina, pasulj sadrži i lektin, koji ometa apsorpciju hranljivih materija.
Dobra vest je da se fazin može potpuno neutralisati pravilnom termičkom obradom – kuvanjem na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa tokom najmanje 15 minuta. Zbog toga je važno obratiti pažnju na način pripreme pasulja kako bi se izbegle neprijatne i opasne posledice.
Za više informacija o ishrani i zdravlju, možete pročitati i četiri namirnice koje treba ograničiti kod visokog holesterola ili o prvoj osobi sa invaliditetom u svemiru.
